Adžaruli Chačapuri receptas
Gruziniška sūrio duona – Adžaruli Chačapuri

Gruziniška sūrio duona – Adžaruli Chačapuri – populiariausias chačapurio variantas Gruzijoje, Adžarijoje prie Juodosios jūros. Tai valties formos duonos kepalas, kuris dažniausiai patiekiamas su kiaušinio tryniu ir sviesto gabalėliu, įmaišomu jau duonai esant ant stalo. Tradiciškai naudojami sūrūs imeruli ir sulguni sūriai, tačiau jų sunku rasti Lietuvoje.

Khachapuri (lietuviškai Chačapuris) yra sūrio duona iš Gruzijos. Tai laikoma vienu iš Gruzijos nacionalinių patiekalų. Paragavę vieną šios minkštos duonos kąsnį, aplietą sūriu, sužinosite, kodėl.

Pats pavadinimas kilęs iš žodžių khacho, reiškiančio „sūrio varškę“, ir puri, reiškiančio „duoną“. Šios sūrio duonos gali būti pakankamai mažos, kad užtektų pusryčiams, arba pakankamai didelės, kad jas būtų galima naudoti kaip užkandį ar net valgį.

Skirtinguose Gruzijos regionuose paplitę skirtingos chačapuri variacijos. Tešlos ir sūrio mišinys tarp variantų išlieka tie patys, keičiasi tik forma ir valgymo būdas.

ADJARULI KHACHAPURI (Adžaruli Chačapuris)

Chačapuris iš Adžarijos yra tas variantas, kurį darome šiandien.

Adžaruli Chačapuri receptas
Chačapurio receptas

Gruziniškos sūrio duonos Adžaruli Chačapuri gaminimas

Chačapuriui tradiciškai naudojamas sūris yra vietinis, šviežias, karvės pieno sūris. Šis sūris yra minkštas, todėl jis tampa vientisas su minkštu duonos vidumi. Kai kurie žmonės šviežią sūrį derina su labiau tampriu sūriu, panašiu į mocarelą.

Fetos sūris yra įprastas tradicinio minkšto sūrio pakaitalas, todėl aš sujungiau šiek tiek fetos su mocarela bei fermentinio sūrio, kad gautume gražų skonį ir tekstūrą.

Gruziniška sūrio duona – Adžaruli Chačapuri | RECEPTAS

Ingredientai:

  • 1 pakelis Fetos (250 g.)
  • 2 pakuotės mocarelos (500 g.)
  • 1 pakelis fermentinio sūrio (250 g.)
  • Krapų ryšulėlio
  • Petražolių ryšulėlio
  • 2 kiaušiniai
  • Sviesto dvi riekeles

Tešlai:

  • Sausų mielių 10 g.
  • 2 puodeliai miltų (apie 300 g.)
  • Pusę valgomo šaukšto druskos
  • Pusę valgomo šaukšto cukraus
  • Pieno 2/3 puodelio
  • Vandens 1/3 puodelio
  • Du šaukšteliai alyvuogių aliejaus

Gaminimas:

Pasiruoškite sūrio įdarą: turimus sūrius sutarkuokite stambia tarka arba supjaustykite. Sumaišykite su supjaustytomis žolelėmis ir atidėkite į šalį.

Tešlos ruošimas:

Šiek tiek pašildyti pieną su su vandeniu ir supilti į dubenį.
Sudėti du šaukštus sausų mielių, druską ir cukrų.
Viską išmaišyti.
Supilti alyvuogių aliejų.
Visą mišinį supilti ant miltų. Pradėti maišyti su šaukštu. Paskui rankomis. Minkyti keletą minučių.
Uždengti maistine plėvele ir laikyti 1,5 ar dvi valandas. Kuo šiltesnėje vietoje laikysite, tuo mažiau laiko reikės tešlos pakilimui.

Rankas pabarastydami miltais, nuimkite tešlą gražiai nuo kraštų. Paminkykite tešlą dar keletą minučių ir padalinkite į dvi dalis.
Ant kepimo popieriaus pasidėkite vieną tešlos gabalą ir iškočiokite į kiek galima lygesnį stačiakampį. Kočiojant tiesiai ant stalo paskui būtų sunku perkelti Chačapurį į kepimo skardą. Kočiodami berkite tiek miltų, kiek reikia, kad neliptų kočėlas.

Abiejuose ilgesniuose stačiakampio kraštuose uždėkite sūrio. Suvyniokite abu kraštus taip, kad nesimatytų sūrio. Likusius kraštus suspauskite taip, kad Adžiarulis būtų norimos valties formos.

Sudėkite pusę paruošto sūrių mišinio su žolelėmis. Dėkite chačepurį į kepimo skardą, žemiausioje orkaitės lentynoje į įkaitintą orkaitė 250 C.

Po 15 minučių chačapuris adžerulis bus beveik paruoštas. Išimkite iš orkaitės, su šaukštu padarykite duobelę viduryje ir įmuškite kiaušinį (stenkitės, kad trynys liktų sveikas). Įdėkite atgal į orkaitė lygiai 2 minutėm.
Išėmę įdėkite riekelę sviesto ir viskas – chačapuris paruoštas!

Chačapurio valgymas – tikras ritualas. Vieni jį valgo su šakute, kiti – be. Rekomenduoju tiesiog atsilaužti pačios iškeptos duonos gabėlį, su juo išmaišyti viduje esantį sūrį, kiaušinį bei sviestą, ir viską tiesiai į burną.

Patiko turinys, turite klausimų, palikite komentarą apačioje arba užsukite į socialinius kanalus:

Facebook

Instagram

Youtube

Čia rasi visus laimesjoga.lt kontaktus ir pranešimus spaudoje: Kontaktai

Gruziniška sūrio duona – Adžaruli Chačapuri

5

Įvertinimas

5.0/5

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *