tobulo skonio grikių kotletai su padazu
Tobulo skonio grikių kotletai su padažu

Tobulo skonio grikių kotletai su padažu – tobulas pasirinkimas tiems, kas mėgsta skaniai ir sveikai. Kotletai daugumai asocijuojasi su maistu, kurio galima sočiai prikirsti, kartu su bulvių koše, riebiu padažu. Taip, ir nieko čia blogo, jeigu visko valgoma su saiku.

Kotletus mėgsta tiek vaikai, tiek suaugę. Su grikiais ir daržovės – šiek tiek sudėtingiau. Todėl šis receptas, mūsų manymu, tobulai tinka tiems, kas mėgsta kotletus, bet norėtų sveikesnės ar įdomesnės jų versijos. Tobulo skonio grikių kotletai su padažu, savo skoniu, prijaukins mažuosius valgytojus, kurie nelabai mėgsta daržoves ar kruopas.

tobulo skonio grikių kotletai su padazu

Ingredientai:

200 g grikių;
1 svogūno;
1 morkos;
2 kiaušinių;
3 v. š. kukurūzų krakmolo;
druskos;
pipirų;
šviežių daržovių garnyrui;

Padažui:

Pievagrybiai (3 dideli)

Grietinėlės (250 g.)

Sviesto (2 šaukštai)

Kukurūzų krakmolas (1 šaukštas)

Gaminimas:

  • Grikius išvirkite arba per naktį palikite brinkti užpylus karštu vandeniu.
  • Morką smulkiai sutarkuokite, svogūną smulkiai supjaustykite ir dėkite kepti į įkaitintą sviestą keptuvėje. Apkepkite, kol svogūnai ims gražiai geltonuoti.
  • Palaukite kol grikiai ir pievagrybiai su morkomis atvės. Sumaišykite.
  • Įmuškite kiaušinius, suberkite prieskonius, kukurūzų krakmolą ir gerai išminkykite.
  • Lipdykite nedidelius kotletus, sudėkite ant kepimo popieriumi ištiestos skardos ir kepkite iki 190 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 30 minučių.
  • Patiekite su grybų padažu ar šviežiomis daržovėmis.
  • Padažas: apkepkite pievagrybius. Toje pačioje keptuvėje išlydykite sviestą, jame išmaišykite kukurūzų krakmolą, supilkite grietinėlę bei sudėkite apkepintus pievagrybius.

Grikių kotletukai taip pat gali būti ruošiami ir kitais būdais, kurie taip pat be galo skanūs ir, be abejo, sveiki.

Grikių kotletukų variacijos:

Grikių kotletai orkaitėje: Sudėkite kotletus į karščiui atsparų indą, užpilkite paruoštu padažu ir kepkite 180 laipsnių temperatūros orkaitėje 15-20 minučių, kol viskas gražiai paruduos. Orkaitėje kepti grikių kotletai savo minkštumą ir purumą išlaiko dėl užpilto padažo. Be jo, viršus šiek tiek apdžiūtų.

Grikių kotletai su daržovėmis: Į grikių kotletus galima dėti įvairiausias, net ir šaldytas, daržoves. Ypatingai skanu juos pagardinti tarkuota cukinija, tačiau galite dėti ir žirnelius, kukurūzus, tuos pačius pievagrybius. Esant grybavimo sezonui, grikių kotletai ypač skanu su voveraitėmis.

Grikių kotletai su mėsa: Šis variantas tinkamiausias tiems, kas sakosi nesijaučiantys pavalgę, jei nesuvalgė mėsos. Išbrinkusius grikius galima sumaišyti tiek su vištienos, jautienos, ar kiaulienos faršu. Kepti galite tiek keptuvėje, tiek orkaitėje. Kepimo laikas turėtų būti maždaug penkiomis minutėmis ilgesnis nei kepant be mėsos. Grikių kotletai su mėsa taip pat gali būti serviruojami su padažu, daržovėmis ar tiesiog valgomi vieni.

Grikių kotletai su varške: Grikius reikėtų sumaišyti su paruošta ir pertrinta varške. Pakelį varškės suberkite į dubenį, sutrinkite šakute ar maisto smulkintuvu, įberkite kmynų, įspauskite dvi skilteles česnako. Grikių kotletai su varške būna purūs ir minkšti.

Grikių kotletų kalorijos:

MAISTINĖ VERTĖ
(VIENAI PORCIJAI)
Kalorijos: 358kcal
Angliavandeniai: 76g
Baltymai: 13g
Riebalai: 3g

Maistinės vertės duomenys paskaičiuot remiantis Spoonacular API duomenų baze.

Šiuos tobulus grikių kotletus galima valgyti ne tik prie vakarienės stalo,  bet ir įsidėti į iškylos indelį, nes jie skanūs ne tik šilti, bet ir atvėsę. Grikių kotletukus galite užsidėti ant mėsainio bandelės ir turėsite puikų užkandį gamtoje, kuriuo galėsite mėgautis ne tik jūs, bet ir vaikai.

Įdomu: Grikiai – tai vienintelis maisto produktas, kuris nepasiduoda genetinėms modifikacijoms. Šiose kruopose niekada nėra pesticidų, herbicidų ir nitratų. Vitaminų ir mineralų grikiuose yra tris kartus daugiau negu kitose kruopose. Grikiuose yra pakankamai daug kalorijų (100 g turi apie 310 kcal), tačiau paprastųjų angliavandenių juose mažai. Kita vertus, skaidulų – labai daug. Dėlto šių kruopų vartojimas gerina medžiagų apykaitą, padeda sudeginti daugiau kalorijų ir nesukelia staigių cukraus šuolių kraujyje. Nenuostabu, kodėl tokia populiari 7 dienų grikių dieta.


Patiko turinys, turite klausimų, palikite komentarą apačioje arba užsukite į socialinius kanalus:

Facebook

Instagram

Youtube

Čia rasi visus laimesjoga.lt kontaktus ir pranešimus spaudoje: Kontaktai

Grikių kotletai

5

Įvertinimas

5.0/5

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *