grikių košė
Su kuo valgyti grikių košę

Su kuo valgyti grikių košę. Nuostabus ir sveikas maistas, deja, nepelnytai nuvertintas ir pamirštas. Jei pasakai žodį „košė“, tai greičiausiai prieš akis iškils bulvių košė, mat ji yra viena populiariausių. Kruopų košės, deja, vertinamas mažiau negu turėtų būti. Norėdami išvalyti organizmą, galite net laikytis grikių dietos.

grikių košė

Grikių košė su spirgučiais

Ingredientai:

  • Grikių kruopos;
  • Kiaulienos pažandė arba šoninė;
  • 2 svogūnai
  • Druska;
  • Žalumynai (krapai ar petražolės).


Gaminame. Grikių košė su spirgučiais

  1. Keptuvėje paspirginame smulkiais kubeliais supjaustytą kiaulienos pažandę arba šoninę, dedame smulkiai pjaustytą svogūną, nupilame didžiąją dalį taukų.
  2. Grikius nuplauname, išverdame ir sukrečiame į keptuvę su spirgučiais. Dar pakepiname kelias minutes ir užberiame kapotų žalumynų.

Grikių košė su pienu

Ingredientai

  • 1 valgomasis šaukštas grikių kruopų
  • 3,5 – 4 šaukštai. pieno
  • 1 valgomasis šaukštas vandens
  • 2 šaukštai cukraus
  • 30 g sviesto
  • 1 šaukštelis druskos

Gaminimas. Grikių košė su pienu

  1. Norėdami virti grikių košę piene, pirmiausia turime iš grikių išrinkti šiukšleles.
  2. Grikius kruopščiai nuplaukite šaltu tekančiu vandeniu. Tai galite padaryti supildami grūdus į kiaurasamtį.
  3. Užvirkite vandenį ir supilkite grikius.
  4. Grikių košę virkite ant vidutinės ugnies 8–10 minučių. Kai liks labai mažai skysčio, reikia maišyti ir atidžiai stebėti, kad grikiai nesudegtų.
  5. Supilkite 3,5 puodelio pieno ir 15 minučių virkite košę ant nedidelės ugnies. Grikių košės negalima maišyti, nes ji nėra linkusi degti.
  6. Virimo pabaigoje turėtumėte įvertinti košės konsistenciją ir, jei norite, įpilkite dar šiek tiek pieno.
  7. Į košę įpilkite druskos, cukraus ir sviesto, viską gerai išmaišykite, uždarykite dangtį ir palikite 10 – 15 minučių.

Grikių košė su daržovėmis

Ingredientai:

  • 2 česnako skiltelių;
  • 2 vidutinio dydžio svogūnų;
  • 2 valgomųjų šaukštų vynuogių kauliukų/rapsų aliejaus;
  • 6–7 saulėje džiovintų pomidorų saulėgrąžų aliejuje + 4 saulėje džiovintų pomidorų pateikimui;
  • 200 g grikių;
  • 600 ml daržovių sultinio;
  • džiovintų bazilikų;
  • druskos ir maltų juodųjų pipirų;
  • 2 avokadų;
  • ypač tyro alyvuogių aliejaus.

Gaminimas. Grikių košė su daržovėmis.


1.Nulupkite ir mažais gabalėliais supjaustykite svogūnus. Česnako skilteles nulupkite, sutrinkite.

  1. Dideliame prikaistuvyje ant mažos ugnies įkaitinkite aliejų. Svogūnus ir česnaką sudėkite į prikaistuvį ir švelniai ant mažos ugnies kepkite, vis pamaišant, apie 8–10 minučių, kol svogūnas taps peršviečiamas.
  2. Mažais kubeliais supjaustykite saulėje džiovintus pomidorus. Į prikaistuvį suberkite susmulkintus pomidorus ir maišant pakepkite pora minučių. 4. Paskui suberkite grikius ir kepkite maišant ant mažos ugnies apie 4–5 minutes, kol šie aplips aliejumi.
  3. Paskui suberkite grikius ir kepkite maišant ant mažos ugnies apie 4–5 minutes, kol šie aplips aliejumi.
  4. Kitame prikaistuvyje užvirkite sultinį ir juo užpilkite grikius, išmaišykite, užvirkite. Prikaistuvį uždenkite, sureguliuokite ugnį, kad košė virtų ramiai, palengva, nestipriai.
  5. Virkite apie 20-25 minutes, kol vanduo visiškai išvirs. Nekilnokite dažnai dangčio. Kai košė išvirs, leiskite jai dar uždengtai pastovėti 10 minučių. Per tą laiką supjaustykite smulkiais gabalėliais avokadus.
  6. Sudėkite avokadus, išmaišykite. Pagardinkite druska, džiovintais bazilikais ir maltais pipirais pagal skonį. Patiekite tiesiai iš prikaistuvio apšlakstę alyvuogių aliejumi ir apibarstę saulėje džiovintų pomidorų juostelėmis.

Grikių košė su mėsa

Ingredientai:

  • 1 kg grikių kruopų,
  • 0,4 kg dešrelių, šviežiai pavytintų
  • 1 dėžutė mėsos konservų,
  • 0.2 kg svogūnų,
  • 0.2 kg morkų šiaudelių,
  • 1 čili paprika,
  • 0,5 kg konservuotų pomidorų,
  • Pora šaukštų džiovintų grybų,
  • Druska, pipirai, raudonėlis, petražolė, aliejus,
  • 4 skiltelės česnako,
  • 0,3 l sultinio

Gaminimas. Grikių košė su mėsa

Kaitinamame aliejuje įdedame česnaką ir čili pipirus. Nesukepinus sudedame svogūnus , kiek vėliau morkų šiaudelius. Atskirame puode verdame grikių košę. Grikių košė puriausia bus užpylus grikius šaltu vandeniu. 1 kilogramui grikių reikės 2 litrų vandens.

Dar į vieną puodą dedame tai ką apkepinsime keptuvėje. Į ją ir dedame apkepintus svogūnus ir morkas. Pilame sultinį ir troškiname. Sudedame grybus. Vėliau kepiname pjaustytas dešreles, dedame į troškinį. Sudedame konservuotus pomidorus.
Sudedame išvirtą grikių košę, likusius prieskonius ir mėsos konservus. Sumaišius galima vartoti.

Grikių košė su avokadu

Ingredientai:

  • 100 g grikių kruopų
  • 80 g avokado
  • 1 g druskos


Gaminimas. Grikių košė su avokadu

Vakare perplauname grikių kruopas šaltu vandeniu ir užmerkiame, kad brinktų per naktį. Taip grūdai pradeda dygimo procesą ir tampa vertingesni.
Ryte pakeičiame vandenį ir grūdus kartu su vandeniu (orientacinis santykis 1:2) bei druska, užverdame.
Tik užvirus išjungiame bei paliekame brinkti. Kiek laiko truks brinkimas priklausys nuo gaminamų porcijų kiekio, puodo ir viryklės tipo. Orientacinis laikas 10-15 minučių. Kruopos turi išlikti kramtomos konsistencijos.
Pagamintą grikių košę pagardiname supjaustytu avokadu ir išmaišome.

Grikių košė su bananais

Ingredientai

  • Grikiai – 1 stiklinė (-ės)
  • Pienas -1 stiklinė (-ės)
  • Cinamonas pagal skonį
  • Bananas 1 vnt
  • Migdolai kapoti 2 šaukštas (-ai)

Gaminimas. Grikių košė su bananais

Prikaistuvyje grikius sumaišyti su pienu ir cinamonu. Uždengus virti ant silpnos ugnies apie 10 minučių, kol grikiai išbrinks.
Į dubenėlius dėti dalį trinto banano, sudėti košę ir išmaišyti. Pabarstyti migdolais ir iš karto patiekti.

Grikių košė su grybais

Ingredientai:

  • Grikiai 0.5 puodelio
  • Grybai 2 puodeliai
  • Česnakai 2 skiltelės
  • Kalendros žiupsnelis
  • Druska pagal skonį
  • Pipirai pagal skonį
  • Aitriosios paprikos milteliaipagal skonį

Gaminimas. Grikių košė su grybais.

  1. Grikius išvirkite pasūdytame vandenyje. Nepervirkite, grikiai neturi būti ištižę.
  2. Svieste apkepkite smulkiai supjaustytus grybus, pagardintus druska, smulkiai supjaustytomis kalendromis ir pipirais. Įspauskite česnakų, įberkite labai nedaug aitriosios paprikos miltelių.
  3. Kai grybai gražiai apskrus suberkite gerai nuvarvintus grikius ir keptuvėje maišant viską pakepkite dar 2 minutes.

Patiko turinys, turite klausimų, palikite komentarą apačioje arba užsukite į socialinius kanalus:

Facebook

Instagram

Youtube

Čia rasi visus laimesjoga.lt kontaktus ir pranešimus spaudoje: Kontaktai

Grikių košė

5

Įvertinimas

5.0/5

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *